Puikus, augalinis patiekalas Kūčių ar Kalėdų stalui.
- 160 gr neskrudintų saulėgrąžų + 1 l vandens arba 500 ml augalinio pieno
- pagal skonį vanilinio cukraus
- Druska pagal poreikį
- šlakelis klevų sirupo
- 2 a.š. agar-agaro miltelių
- 1-2 v.š. cukraus
- 1 citrinos žievelė
- Patiekimui: mėgstamos uogienės, džemo, ar sirupo.
Pradžioje gaminame augalinį pieną.
1 puoduką (150-160gr.) nekepintų saulėgrąžų sėklų pamirkyti per naktį vandenyje (ne mažiau 8 valandas). 4 puodukai vandens, truputis druskos. Pamirkykite sėklas per naktį, nupilkite vandenį, jas nuplaukite ir sudėkite viska į blenderį. Jei gaminsite desertus, ten pat sudėkite klevų sirupą, vanilę ir supilkite vandenį. Plakite 1 minutę didžiausiu greičiu. Būtinai perkoškite. Tinka tankesnis „sietelis”, galima per marlę ar specialų maišelį. Pieną laikykite šaldytuve ne ilgiau 3 – ju dienų. Prieš vartojimą kaskart suplakite. Išspaudų meišmeskite, jas galima panaudoti kitiems patiekalams.
Į puodą supilkite augalinį pieną, sudėkite citrinos žievelę, vanilę, cukrų ir maištydami lėtai kaitinkite. Kai skystis pradės švelniai virti, suberkite agar-agarą. Maišant kaitinkite 1 min.
Supilstykite į indelius, palikite bent 1 cm neužpildytą kraštelį, ir padėkite vėsiau mažiausiai valandai, kad panna cotta atvėstų, nes su agar-agaro milteliais stings net kambario temperatūroje.
Prieš patiekdami uždėkite mėgstamos uogienės, džemo, ar užpilkite sirupo.
Galima patiekti iš išėmus ir formelių, tuomet, labai trumpam įmerkite indelius su desertu į karšto vandens vonelę, tada apverskite indelį, kad panna cotta atsidurtų lėkštėje, kurioje serviruosite. Patiekite su mėgstamu džemu, uogomis ar sirupu.