Tobuli avižiniai sausainiai. Traškūs iš išorės ir minšti viduje.
Jie gali tapti kvapnia, šilta dovana brangiam žmogui. Galima juos iškepti arba ingridientus sluoksniais sudėti į sandarų stiklainiuką, prikabinti receptą ir padovanoti.
- 120 g. viso grudo speltos miltų
- 70 g. avižinių dribsnių
- 50 g. rudojo cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 v.š. ispaninio šalavijo sėklų
- Žiupsnis druskos
- 1 a.š. malto cinamono
- 2 žaliojo kardamono ankštys
- 50 g. riešutų
- 50 g. džiovintų vaisių
- 50 g. šokolado
- 100 g. tirpinto sviesto arba kokosų aliejaus
- 50 ml. pieno arba vandens
Sukapojame šokoladą.
Džiovintus vaisius supjaustome.
Riešutus lengvai pakepiname sausoje keptuvėje ir sukapojame.
Iš kardamono anksčių ištraukiame sėklytes ir jas sutriname.
Suberiame visus sausus ingredientus į dubenį ir pemiašome.
Pilame sviestą, pieną ir užmaišome tešlą. Palaikome 10-15 min., kad dribsniai šiek tiek išbrinktu.
Sausiaunius formuojame rankomis ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Kaip suformuoti dovaną stiklainyje (0,5 l):
1. Miltus padalinkite į 2 dalis. Vieną sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
2. Cukrų sumaišykite su cinamonu ir maltu kardamonu. Jei turite baltą cukrų, tuomet įdėkite 1 a.š. kakavos miltelių, kad būtų didesni kontrastas.
3. Sluoksniuojame:
- Miltai;
- Avižiniai dribsniai;
- Miltai su kepimo milteliais ir druska;
- Cukrus;
- Ispaninio šalavijo sėklos;
- Riešutai;
- Džiovinti vaisiai;
- Šokoladas.
Pastabos:
- Riešutus rinkitės savo mėgstamiausius. Aš kepiau su anakradžiais ir lazdynų riešutais.
- Džiovintus vaisius galite pamaišyti. Aš kepiau su spanguolėmis ir jų nepjausčiau. Jei naudosite džiovintus abrikosus, slyvas ar datules, tuomet supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Speltos miltus galite pakeisti avižiniais.