Labai gardus veganiškas keksas be glitimo.
- 1 citrina
- 120 g sorų miltų
- 50 g kukurūzų miltų
- 50 g migdolų miltų
- 1,5 a.š.kepimo miltelių
- 1 a.š. malto cinamono
- 1/4 a.š. malto kardamono
- 1/4 a.š. malto imbiero
- 20 g aguonų
- Žiupnis druskos
- 40 g citrinos sulčių
- 110 g šilto riebaus kokosų pieno
- 160 g klevų sirupo
- 40 g alyvuogių aliejaus
Kremas:
- 100 g anakradžių riešutų
- 20 g klevų sirupo
- 20 g citrinos sulčių
Iš pradžių gaminame citrinos tyrę. Gerai nuplauname citriną. Dedame į puodą, užpilame vandeniu, užverdame ir verdame 15 minučių. Vandenį nupilame ir užpilame švariu. Užverdame ir verdame dar 45 minutes. Supjaustome, išimame kauliukus ir sutriname maisto smilkintuvu kartu su žieve. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą.
Miltus permaišome su druska, kepimo milteliais, prieskoniais ir aguonomis.
Kitame dubenyje gerai permaišome aliejų, citrinos tyrę (90 g), kelvų sirupą ir pieną.
Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą keksiui.
Formą ištepame aliejumi, apibarstome miltais, nukratome miltų likučius ir pilame tešlą.
Keksą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-45 min.
Keksą pilnai atvėsiname kepimo formoje.
Riešutus apkepiname keptuvėje ir triname maisto smulkintuvų kol gausis riešutų sviestas.
Riešutų sviestą permaišome su klevų sirupu ir citrinos sultimis (pas mane citrinos pasibaigė, todėl naudojau mandarinų).
Aptepame keksą kremu ir papuošiame mandarinais.