Prieskonių mišinys „Dukkah“ yra plačiai naudojamas Egipto virtuvėje. Mišinio pagrindą dažniausiai sudaro žemės, lazdyno riešutai ar sezamo sėklos. Iš prieskonių dedami juodieji, kvapieji pipirai, raudonėliai arba čiobreliai, kalendros, kumino, pankolio sėklos ir druska.
Prieskonių mišinys supilamas į mažus dubenėlius ir pastatomas ant stalo vietoje druskos ir pipirų patiekalams gardinti. Ypač nuostabiai dera su pupelių ar lęšių sriubomis ir troškiniais.
Šis prieskonis paprastai naudojamas kebabams ar daržovėm apibarstyti. Taip pat sumaišomas su aliejumi ir naudojamas kaip padažas salotomos. Į tokį padažą labai skanu pamirkyti duoną, paplotėlius, daržoves.
Mišinys puikiai tinka paniravimui.
- 50 g. lazdynų riešutų
- 2 v.š. sezamo sėklų
- 1,5 a.š. kumino sėklų
- 1,5 a.š. kalendros sėklų
- 1,5 a.š. pankolio sėklų
- 1,5 a.š. džiovinto čiobrelio
- 0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
- ¼ a.š. maltų kvapiųjų pipirų
- 1 a.š. druskos
Riešutus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir skrudinkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Atvėsinkite.
Lengvai pakepinkite sezamo sėklas iki gelsvos spalvos.
Kumino, kalendros ir pankolio sėklas kepinkite sausoje keptuvėje tol, kol pasklis aromatas.
Iš pradžių susmulkinkite riešutus, po to sezamo sėklas ir galiausiai prieskonius.
Visus ingredientus sumašykite ir prieskonių mišinį laikykite sandariame indelyje.