Tai ganėtinai sveikas, greitai pagaminamas, paprastas ir spalvingas patiekalas, tinkantis vegetarams, lengvai adaptuojamas ir tiems, kurie netoleruoja glitimo. Gali būti ir spalvingas būdas paskatinti daugiau daržovių valgyti vaikus. Ir suaugusius 🙂
- 1 žiedinis kopūstas
- 300 g grikių miltų
- 2 kiaušiniai
- 300 g džiuvėselių (gali būti naudojami be glitimo, recepte naudoti būtent tokie)
- 3 ridikėliai
- 1 agurkas
- 1 pakelis sultenių salotų
- pagal poreikį druska, pipirai, raudonoji paprika, ciberžolė, raudonėlis, bazilikas, pipirai
Žiedinį kopūstą nuplauname, jį supjaustome ir suskirstome į mažo dydžio gabalėlius.
Supjaustytus gabalėlius užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 10-15 minučių. Per šį laiką kopūsto gabalėliai suminkštėja. Vėliau kopūsto gabalėlius nusausiname, pamarinuojame prieskoniais pagal skonį (recepte buvo naudota druska, česnakiniai pipirai, citrininiai pipirai, raudonoji paprika, ciberžolė, raudonėlis, bazilikai, indiškų prieskonių mišinys).
Per šį laiką galima pasiruošti „mirkalus” žiedinio kopūsto tešlai: į vieną lėkštę įberiame grikių miltų (arba speltos/kvietinių), į kitą dubenį įmušame du kiaušinius ir juos lengvai išplakame. Trečioje lėkštėje įberiame džiuvėsėlius.
Pasimarinavusius žiedinius kopūstus pirma išvoliojame miltuose, tuomet kiaušinio plakiny ir galiausiai džiuvėsėliuose, iš kur gabalėliai keliauja į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi.
Kepame iš abiejų pusių kol paruduoja.
Salotų pynei nuplauname agurkus, ridikėlius ir sultenę. Sultenę išdėliojame ratu palei lėkštės išorinį lanką. Ant sultenės dedame griežinėliais supjaustytus ridikėlius. Agurką supjaustome plonais griežinėliais (geriausia naudoti buvlių skustuką), griežinėlius susukame ir dedame tarpuose tarp ridikėlių.
Iškeptus žiedinio kopūsto gabalėlius nusausiname ir dedame į salotų pynės vidurį. Valgome su salotomis arba patiekiame su mėgstamu padažu (išbandytas ir tinkamas gvakamolės padažas).
Šis receptas yra adaptuotas pagal mano močiutės keptus kalafijoro gabalėlius 🙂