Polenta – kukurūzų kruopų košė, kuri puikiai tiks pusryčiams. Italijoje tradiciškai ruošiama su kietuoju sūriu ir sviestu, bet variacijų yra įvairių!
Košė greitai išverda, bet reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio ir atidumo! Tinka valgyti ne tik su pikantiškais pagardais, bet ir saldžiais priedais.
Dalinuosi savo pamėgtu variantu! Labai svarbu naudoti atitinkamą košės ir vandens santykį norint išgauti kreminę konsistensiją.
Košei:
- 1 stiklinės (150 g) kukurūzų kruopų
- 3 stiklinių (750 ml) vandens ar sultinio
- Pusę svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 1 nedidelio gabaliuko (~20 g) sviesto
- 1/2 a.š. druskos
- 1 v.š. aliejaus
Priedams:
- 250 g pievagrybių
- 100 g špinatų
- Pusę svogūno
- Druskos ir pipirų
- Aliejaus
Svogūną ir česnaką supjaustome smulkiais kvadratėliais,o pievagrybius riekelėmis.
Puode, kuriame virsime košę, įkaitiname šaukštą aliejaus ir sudedame svogūną. Pakepiname kelias minutes, sudedame česnaką ir dar pakepiname. Supilame vandenį ir užverdame.
Užvirus vandeniui puodą nuimame nuo ugnies ir nuolat maišant šluotele supilame kruopas. Puodą grąžiname ant labai silpnos kaitros, sudedame sviestą, druską ir nuolat maišome. Verdame kelias minutes kol košė pradės burbuliuoti.
Atskiroje keptuvėje įkaitiname aliejų, pakepiname svogūną, sudedame pievagrybius ir kepame 5 minutes. Sudedame špinatus, druską, pipirus ir dar kepame apie 10 minučių.
Košę dedame į dubenėlius ir ant viršaus sudedame pievagrybius.