Tai skaniausias desertas iš mano vaikystės. Tik gaminau ne tradicinį skruzdelyną pagal močiutės receptą, o veganišką be glitmo.
Sausainiai:
- 120 g ryžių miltų
- 80 g kukurūzų miltų
- 70 g grikių miltus
- 80 g kokosų aliejaus
- 90 g obuolių tyrės
- 70 g kokosų cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnis druskos
Kremas:
- 550 g kokosų pieno (kietoji dalis)
- 220 g kokosų cukraus
- 15 g kokosų aliejaus
- 15 g aguonų
Papildomai:
- 120 g riešutų
Persijojame miltus su kepimo milteliais ir druska.
Atskirame dubenyje sumaišome šaltą obuolių tyrę su cukrumi. Pilame tirpintą kokosų aliejų ir gerai išmaišome.
Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą. Padarome rutuliuką, įsukame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą dedame 1 val.
Orkaitę įkaitiname iki 170 lapisnių.
Tešlą supjaustome arba sulaužome nedideliais gabaliukais (tešla yra labai trapi). Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 20-30 minučių. Atvėsiname.
Į puodą dedame 450 g kokosų grietinėlės, beriame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies kol užvirš.
Maišant verdame 35-45 minučių.
Pilame kokosų aliejų ir išplakame rankiniu smulkintuvu.
Pilame į dubenėlį ir uždengiame maistine plėvele. Atvėsiname.
Į šiltą kremą įmaišome likusią kokosų grietinėlę (100 g) ir aguonas.
Sausainius dedame į dubenį, beriame sukapotus riešutus, pilame kremą ir paliekame 5-10 min.
Pasirinktą formą ošklojame maistine plėvele ir dadame mase, gerai paspaudžiame.
Dedame į šaldytuvą ir paliekame 12-24 val.
Ištraukiame iš formos, papuošiame ir tiekiame.
Pastabos: aš naudojau 6 keksiukų kepimo formą ir nedidelį dubenį. Vietoje riešutų galite naudoti sėklas, kokosų drožlės, šokolado lašus.