Sambar Dal – sotus ir labai skanus troškinys. Indijoje šis troškinys patiekiamas, užpiltas ant ryžių ir su indiška duona.
Klasikinis „Sambar Dal“ gali būti verdamas su daržovėmis arba be jų. Man skaniau su daržovėmis. Dėkite savo mėgstamiausias ir tikrai nenusivilsite.
Šis patiekalas turi trys pagrindinius ingredientus: „toor dal“ (liet. – „tikrasis kajanas“, balandinis žirnis), tamarindas ir prieskonių mišinys „Sambar masala“.
- 100 g tikrojo kajano
- 1 morka
- 1/2 mažos cukinijos
- 750 ml daržovių sultinio
- 1/2 a.š. maltos ciberžolės
- 1/2 v.š. tamarindų pastos
- 1 v.š. cukraus
- 1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
- 1/4 a.š. ožragės sėklų
- 1/2 v.š. prieskonių mišinio „Sambar Masala”
- Keli kario lapeliai
- 1/4 a.š. asafetidos
- Druska pagal skonį
- Aliejus
Gerai perplauname toor dalą, užpilame 0,5 l vandens, pilame 1 v.š. aliejaus, beriame ciberžolę ir užverdame. Sumažiname ugnį ir verdame 40 minučių. Jei reikia, įpilame dar sultinio arba vandens.
Morkas supjaustome griežinėliais.
Cukiniją supjaustome ketvirčiais.
Daržoves dedame į puodą. Troškinį pagardiname druska, cukrumi, citrinos sultimis ir verdame dar 15 minučių.
Keptuvėje įkaitiname 1 v.š. aliejaus, beriame garstyčių sėklas ir uždengiame dangčiu. Kai garstyčios nustos spragsėti, beriame ožragę, asafetidą, kvapiosios murėjos („kari“) lapelius, Sambar masalą ir maišant kepame 5-10 sekundžių. Prieskonių mišinį pilame į puodą ir permaišome.
Troškinį verdame dar 5 minutes.
Tiekiame karštą su ryžiais.
Pastabos: tikrajį kajaną (toor dalą) galite pakeisti skaldytais žirniais.