Tobulas veganiškas grikių putėsių tortas su lengva žaliųjų citrinų rūgštele, kurią papildo matcha arbatos sodrus skonis.
Torto pagrindas:
- 50 g minkštų datulių
- 40 g goji uogų
- 30 g kokosų miltų
- 20 g kakavos miltelių
- 70 g riebaus kokosų pieno
Uogų įdaras:
- 140 g vyšnių (arba kitų uogų)
- 50 g klevų sirupo
- 1 a.š. ksantano dervos miltelių (arba krakmolo)
Putėsiai:
- 80 g neskrudintų grikių (mirkytu 3-4 val.)
- 45 g kokosų miltų
- 1 -2 a.š. matcha arbatos miltelių (nebūtinai)
- 300 g riebaus kokosų pieno (20-22%)
- 2 žaliosios citrinos
- 180 g klevų sirupo
- 1 a.š. agar-agaro miltelių
Torto gaminimą pradedame nuo uogų įdaro, nes jis turės atvėsti. Uogas sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Uogų masę dedame į prikaistuvį. Maišant pilame klevų sirupą ir beriame ksantano dervos miltelius arba krakmolą. Maišant masę verdame ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, palaikome dar 2 minutes ir išjungiame. Kai masė atvės, bus tirštesnė.
Datules, gojį uogas dedame į maisto smulkintuvo įndą. Pilame kokosų pieną ir sutriname. Gautą masę dedame į dubenį. Beriame kokosų miltus, kakava ir išmaišome. Pastatome į lėkštę, kurioje tieksite tortą arba ant kepimo popieriume išklotos pjaustymo lentelės, kepimo formos nuimamus bortelius arba žiedą tortams ir paskirstome masę.
Nuo žaliųjų citrinų nuimame žievelę ir išspaudžiame sultys.
Į maisto smulkintuvo indą dedame grikius, citrinų žievelę, pilame 200 g kokosų pieno, 50 g klevų sirupo ir citrinos sultys. Sutriname iki vientisos konsistencijos. Masę paliekame maisto smulkintuve.
Uogų įdarą paskirstome ant pagrindo, paliekant 1 cm nuo krašto.
Į prikaistuvį pilame 100 g kokosų pieno ir 130 g klevų sirupo, maišant beriame agar-agaro miltelius. Maišant kaitiname ant vidutinės ugnies. Kai masę užvirs, kaitiname dar 1 minutę. Karštą masę pilame į maisto smulkintuvą, kurioje yra trinti grikiai, ten pat beriame kokosų miltus ir matcha arbatos miltelius ir gerai sumaišome.
Gautą masę pilame ant uogų įdaro ir dedame į šaldytuvą 1-2 val.
Tortą apibarstome matcha arbatos milteliais ir papuošiame uogomis.
Pastabos: jei tortą planuojate vežti į svečius, iš karto papuoškite uogomis, tuomet transportuojant jos neišsilakstys.