Dabar labai tinkamas metas mėgautis morkomis. Jos yra vienos iš sveikiausių užkandžių! Morka dar yra laikoma grožio ir jaunystės puoselėtoja ir išsaugotoja. Jų spalva išsklaido liūdesį, depresiją, o pati daržovė yra mažai kaloringa, saldi, skani ir maistinga. Morkose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos – ir puikus vitaminų C, B, D, E šaltinis. Jose daug mineralų bei mikroelementų: kalio, kalcio, fosforo, jodo, magnio, mangano, eterinių aliejų, fiziologiškai aktyvių medžiagų sterolių, fermentų bei kitokių organizmui būtinų junginių. Morkos yra reta išimtis – virtos jos išlaiko daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios. Tik išvirtose morkose antioksidantų lygis padidėja 34 proc. ir didėja pirmą jų laikymo savaitę. Mėnesį išlaikytos virtos morkos turi daugiau naudingųjų medžiagų nei šviežios. Specialistai tai aiškina tuo, kad virtose morkose susidaro nauji cheminiai junginiai, turintys didelių antioksidacinių savybių. O štai norintiems turėti sveikas dantenas ir dantis reikėtų kuo dažniau graužti oranžinius šakniavaisius – morkos puikiai nuvalo nuo emalio maisto likučius ir įveikia mikrobus, sukeliančius ėduonį ir uždegimą, jei peršalote, paskalaukite gerklę šviežiomis morkų sultimis. Nepamirškite panaudoti ir morkų lapelių, nes jies irgi yra labai naudingi ir maistingi. Neišmeskite! Juos galima dėti į sriubas, salotas, užtepėles, marinuojant daržoves ir netgi gerti jų arbatą. Mūsų protingos močiutės morkų lapus naudojo plaukų skalavimui – tai labai gerai stiprina plaukus ir didina jų augimą.
Traškios, saldžios ir gardžios morkos tinka ne tik sriubams ar troškiniams, bet ir įvairiems saldėsiams, užtepėliams, pyragams, sausainiams, rutuliukams, duonelei. Dalinamės skaniausiais receptais su morkomis.
Morkų kepsniukai
Lengvai ir greitai pagaminami kepsniukai su morkomis ir avinžirnių miltais. Greitai ir lengvai pagaminami. Puikiai tiks vakarienei ar pietums. Receptą rasite čia.
Trinta morkų sriuba
Paprasta ir labai skani sriuba su salierais ir kario prieskoniais. Recepta rasite čia.
Morkų pyragas su riešutais ir razinomis
Tai yra tobulas morkų pyragas. Kvapnus ir pasakiškai skanus. Receptą rasite čia.
Morkų kepsneliai su kopūstų
Tai yra labai, labai skanūs kepsneliai. Net vaikas pasakė, kad šiandien ypatingai skaniai pavalgė. Juos galima tiekti kaip karštą, taip ir šaltą patiekalą. Galima papildomai pagardinti riešutais, saulėgrąžomis, įberti mėgstamų žalumynų, įdaryti varške. Vietos fantazijai yra. Mes valgėm su pomidorų padažu ir šviežių daržovių salotomis (vyšniniai pomidorai, mini paprikos, graikinių riešutų aliejus, druska, pipirai). Receptą rasite čia.
Trinta morkų sriuba su imbieru
Tai yra labai skani, šildanti sriuba. Kaip tik tokiam orui. Atrodo kas čia tokio, juk tai tik morkos. Bet tinkamai parinkti prieskoniai neatpažįstamai pakeičia tokio paprasto patiekalo skonį. Jei jums nepatinka kuminai, galite pakeisti kalendromis, jos puikiai dera su morkomis. Taip pat tiks ir prieskonių mišinys Garam Masala. Galite nedėti bulvių ir moliūgo. Drąsiai eksperimentuokite! Receptą rasite čia.
Saldūs morkų rutuliukai
Daržovės tinka ne tik salotoms, troškiniams, bet ir sveikiems saldumynams! Morkų rutuliukai puikiai tiks užkandžiams, pusryčiams, kelionėms ar pateikti kaip desertą 🙂 Receptą rasite čia.
Morkų lapų užtepėlė
Kaip panaudoti visas morkos dalis? Štai Jums atsakymas iš lapelių pasigaminti užtepėlę! Bus ne tik labai skanu, bet ir labai sveika. Tiks iškylai ar žygiui į gamtą. Receptas tikrai vertas dėmesio! Receptą rasite čia.
Pyragas su morkomis ir šokoladiniu glajumi
Minkštas, kvapnus ir labai skanus morkų pyragas 🙂 Žinoma, jeigu norite labai saldžiai tuomet dėkite daugiau klevų sirupo ar razinų. Man saldumo su razinomis tikrai užtenka 🙂 Jeigu nemėgstate razinų galima jas keisti džiovintais abrikosais, bet tuomet tikrai dėkite daugiau klevų sirupo. Receptą rasite čia.
Keksiukai su morkomis, obuoliais ir riešutais
Kvapnūs, drėgni, minkšti ir tokie skanūs, skanūs! Ir kaip šie keksiukai patinka vaikams 🙂 Receptą rasite čia.
Aštri sriuba „Rasam“
Ši aštri sriuba yra paplitusi Pietų Indijoje. Rasam – virusų priešas. Pasakojama, kad šventikas-brahmanas sukūrė šį receptą, kad išgydytu princą nuo ligos, kurios nepavyko išgydyti jokiais tuomet žinomais vaistais. Receptą rasite čia.