?>

5 pagrindinės potraukio saldumynams priežastys

  1. Cinko trūkumas. Cinkas (Zn) – mikroelementas, kuris dalyvauja organizmui svarbiose reakcijose – hormonų gamyboje (augimo, lytinių, liaukų, insulino, testosterono), vitamino A apykaitoje, žaizdų gijimo procesuose, padeda imuninei sistemai kovoti su infekcijomis. Jis yra kaip raktelis, kuris atveria ląstelę insulinui, tiekiančiam gliukozę į kraują. Dėl cinko trūkumo sutrinka cukraus apykaita kraujyje. Jei jo nepakanka, gliukozė į ląsteles nepristatoma ir jos pradeda badauti! Ir tada kūnas siunčia jums signalą: „Eik ir valgyk ką nors su greita gliukoze, nes nėra laiko ir energijos virškinti kepsnį ir salotas! Norim spurgos su grietinėle ir kuo daugiau!“ – šaukia mums alkanos ląstelės. Todėl mums norisi saldaus.
    Cinko šaltiniai: Mėsos ir jūros produktų cinkas yra vertingesnis nei augalinių produktų.
    Daugiausia cinko turi: austrės ir silkės bei kitos žuvys, kiaušiniai, mielės, raudona mėsa, kepenys, pienas, jogurtas ir kt. pieno produktai.
  2. Trūksta chromo. Chromas yra atsakingas už ląstelių jautrumą gliukozei, kuri jau pateko į jas. Jis subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje. Jei jo nepakanka, ląstelės net esant gliukozei gali badauti ir siųsti jums tuos pačius signalus apie spurgas su grietinėle. Todėl vietoj spurgų galite pabandyti vartoti chromo preparatus.
    Chromo šaltiniai: lazdyno, Brazilijos riešutai, midijos, tunas, austrės.
  3. Atsparumas insulinui: Tai būklė, kai insulinas gaminamas, bet nėra efektyviai panaudojamas. Atsparumas insulinui sukelia II tipo diabetą ar priešdiabetinę būklę, nes ląstelės neabsorbuoja gliukozės ir kraujyje didėja gliukozės koncentracija. Dėl atsparumo insulinui kyla įvairių sunkių sveikatos sutrikimų. Paprastai atsparumas insulinui atsiranda dėl bendro piktnaudžiavimo paprastais angliavandeniais, kai ląstelės, pavargusios nuo tokio jų kiekio, pasako STOP ⛔️
    Išeitis: Subalansuota mityba – tai tinkamas maistinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis bei jų tarpusavio santykis.
  4. Neteisinga arba nepakankama serotonino funkcija. Serotoninas – biologiškai veikli medžiaga, centrinėje nervų sistemoje atliekanti svarbų vaidmenį, reguliuodama psichinius procesus: nuotaiką, miegą, seksualumą, apetitą ir t. t.
    Triptofanas dalyvauja serotonino sintezėje Jei triptofano nepakanka, tuomet jums prireiks saldumynų ir kitų paprastų angliavandenių, nes būtent jie suaktyvina organizme esantį serotoniną. Su triptofanu organizmas vėl pradeda gaminti pakankamai serotonino ir nebereikia saldumynų.
    Triptofanas dažniausiai randamas maisto produktuose, kuriuose gausu baltymų. Triptofano šaltiniai: raudonoji mėsa, kiaušiniai, paukštiena, žuvis, avinžirniai, migdolai, žemės riešutai, varškė ir pienas.
  5. Miego trūkumas: Kai neišsimiegame, mes norime daugiau valgyti ir labai norime saldumynų. Visa tai – dėl hormono leptino. Leptinas žinomas kaip alkį ir apetitą kontroliuojantis hormonas. Pagrindinė šio hormono funkcija – alkio malšinimas. Būtent leptinas siunčia signalą smegenims, kad jau pasiektas sotumo pojūtis. Kai trūksta miego, leptino kiekis sumažėja ir smegenys mano, kad jums trūksta energijos dėl maisto trūkumo. Nustatyta, jog žmonės, reguliariai išmiegantys 7-8 valandas per parą, žymiai rečiau skundžiasi alkio protrūkiais nei tie, kurie patiria nuolatinį miego stygių.