Džiovintos pupelės, lęšiai, avinžirniai, žirniai yra svarbi augalinio raciono dalis. Juose gausu skaidulų, baltymų ir sveikatai naudingų vitaminų bei mineralų. Daugelis žmonių vengia patys virti, nes skardinę atidaryti yra daug lengviau, tačiau namuose virti ankštiniai yra daug naudingesni ir maistingesni. Dalinamės žingsniai, kaip virti ankštinius, kad vėliau nekankintų vidurių pūtimas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Svarbu ankštines daržoves į maisto racioną įtraukti po truputį, kad organizmas spėtų priprasti.
- Ankštines daržoves suberkite į kiaurasamtį ir perskalaukite po tekančiu vandeniu.
- Daržoves sudėkite į puodą ir užpilkite virintu vandeniu (ne karštu, bet šiek atvėsusiu), kad apsemtų per kelis centimetrus. Šiltas vanduo padės suskaityti sunkiau virškinamus angliavandenius. Įpilkite porą šaukštų citrinos sulčių ar obuolių acto. Mirkykite 8-12 valandų. Daržoves nukoškite dar kartą perskalaukite ir suberkite į švarų puodą.
- Įpilkyte vandens, kad apsemtų daržoves. Uždenkite, užvirkite ir nugraibykite susidarusias putas. Ugnį sumažinkite ir virkite kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir tik tuomet pasūdykite. Neberkite druskos anksčiau, nes ankštiniai iki galo neišvirs! Nukoškite ir praskalaukite vandeniu.
- Gaminant patiekalus su ankštiniais siūlome naudoti tokius prieskonius, kaip pankoliai, kalendra, kuminas, ciberžolė, imbieras, kmynai.
Dalinamės ankštinių mirkymo ir virimo laikais:
Ankštinės daržovės (1 stiklinė) |
Mirkymo laikas |
Virimo laikas (po mikymo) |
Apytikslė virtų ankštinių išeiga |
Avinžirniai (185 g) |
Per naktį, 10-12 valandų |
75 minutės |
495 g |
Paprastosios pupos (150 g) |
Per naktį, 8-10 valandų |
50 minučių |
510 g |
Kininės pupuolės (180 g) |
Per naktį, 10-12 valandų |
60 minučių |
600 g |
Kidney pupelės (200 g) |
Per naktį, 10-12 valandų |
60 minučių |
530 g |
Juodieji lęšiai (230 g) |
Nereikia |
10 minučių |
400 g |
Žalieji, rudieji lęšiai (200 g) |
Nebūtina, bet kelias valandas galima |
15-20 minučių |
450 g |
Raudonieji lęšiai (225 g) |
Nebūtina |
10-15 minučių |
400 g |
Spindulinės pupuolės (210 g) |
Nebūtina, bet kelias valandas galima |
60 minučių |
300 g |
Skaldyti žirniai (210 g) |
Nereikia |
20-25 |
400 g |
Neskaldyti žirniai (200 g) |
Per naktį, 8-10 valandų |
35-45 minutės |
400 g |
O dabar dalinamės skanaiusiais receptais su ankštinėmis daržovėmis!
Spindulinių pupuolių sriuba su pomidorais
Vos du ingredientai, prieskoniai ir tobula sriuba ant stalo! Tai yra nekaloringa ir lengva sriuba – gerai suvirusios pupuolės yra labai maistingos ir lengvai virškinamos. Receptą rasite čia.
Aštri sriuba „Rasam”
Ši aštri sriuba yra paplitusi Pietų Indijoje. Rasam – virusų priešas. Pasakojama, kad šventikas-brahmanas sukūrė šį receptą, kad išgydytu princą nuo ligos, kurios nepavyko išgydyti jokiais tuomet žinomais vaistais. Receptą rasite čia.
Bolivinės balandos ir avinžirnių salotos
Sočios salotos su avinžirniais, bolivine balanda ir feta. Puikiai dera su tahini pastos padažu. Receptą rasite čia.
Suktinukai su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais
Skanūs ir sotūs suktinukai su avinžirnių užtepėle, saulėje džiovintais pomidorais, bazilikais ir kedrinėmis pinijomis. Puikiai tiks iškylai! Receptą rasite čia.
Trinta avinžirnių sriuba
Soti ir labai skani sriuba su avinžriniais. Puikiai tiks pietums. Receptą rasite čia.
Humusas su burokėliais
Pradėkite savo patiekalus ruošti dar spalvingiau! Tegu Jūsų virtuvę užkariauja rožinė spalva. Jau svarstote kaip? Ogi labai papratai. Rožinio humuso paslaptis – burokėliai. Receptą rasite čia.
Šiltos juodųjų lęšių salotos
Sočios ir labai skanios salotos. Gali būti kaip garnyras prie mėsos, žuvies arba kaip atskiras patiekalas. Receptą rasite čia.
Pyragas iš avinžirnių
Iš ankštinių galima pasigaminti ne tik troškinius, sriubas ar salotas, bet ir desertus! Šiam pyragui nereikia jokių miltų ir pieno produktų. Gaunasi minkštas ir labai gardus. Tikiuosi jums patiks šis pyragas! Receptą rasite čia.
Šokoladiniai avinžirnių rutuliukai
Avinžirniai desertuose… Skamba labai keistai. Bet jų skonis visiškai nesijaučia. Rutuliukai yra labai skanūs, primena triufelius. Be to šie rutuliukai yra maistingi ir sotūs. Receptą rasite čia.
Orkaitėje kepti falafeliai su špinatais
Falafeliai kepti orkaitėje. Labai skanūs ir daug sveikesni. Receptą rasite čia.