?>

Kaip virti džiovintas ankštines daržoves? +10 sveikų ir skanių receptų

Džiovintos pupelės, lęšiai, avinžirniai, žirniai yra svarbi augalinio raciono dalis. Juose gausu skaidulų, baltymų ir sveikatai naudingų vitaminų bei mineralų. Daugelis žmonių vengia patys virti, nes skardinę atidaryti yra daug lengviau, tačiau namuose virti ankštiniai yra daug naudingesni ir maistingesni.  Dalinamės žingsniai, kaip virti ankštinius, kad vėliau nekankintų vidurių pūtimas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Svarbu ankštines daržoves į maisto racioną įtraukti po truputį, kad organizmas spėtų priprasti.

  1. Ankštines daržoves suberkite į kiaurasamtį ir perskalaukite po tekančiu vandeniu.
  2. Daržoves sudėkite į puodą ir užpilkite virintu vandeniu (ne karštu, bet šiek atvėsusiu), kad apsemtų per kelis centimetrus. Šiltas vanduo padės suskaityti sunkiau virškinamus angliavandenius. Įpilkite porą šaukštų citrinos sulčių ar obuolių acto. Mirkykite 8-12 valandų. Daržoves nukoškite dar kartą perskalaukite ir suberkite į švarų puodą.
  3. Įpilkyte vandens, kad apsemtų daržoves. Uždenkite, užvirkite ir nugraibykite susidarusias putas. Ugnį sumažinkite ir virkite kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir tik tuomet pasūdykite. Neberkite druskos anksčiau, nes ankštiniai iki galo neišvirs! Nukoškite ir praskalaukite vandeniu.
  4. Gaminant patiekalus su ankštiniais siūlome naudoti tokius prieskonius, kaip pankoliai, kalendra, kuminas, ciberžolė, imbieras, kmynai.

Dalinamės ankštinių mirkymo ir virimo laikais:

Ankštinės daržovės (1 stiklinė)
Mirkymo laikas
 Virimo laikas (po mikymo)
Apytikslė virtų ankštinių išeiga
Avinžirniai (185 g)
Per naktį, 10-12 valandų
75 minutės
495 g
Paprastosios pupos (150 g)
Per naktį, 8-10 valandų
50 minučių
510 g
Kininės pupuolės (180 g)
Per naktį, 10-12 valandų
60 minučių
600 g
Kidney pupelės (200 g)
Per naktį, 10-12 valandų
60 minučių
530 g
Juodieji lęšiai (230 g)
Nereikia
10 minučių
400 g
Žalieji, rudieji lęšiai (200 g)
Nebūtina, bet kelias valandas galima
15-20 minučių
450 g
Raudonieji lęšiai (225 g)
Nebūtina
10-15 minučių
400 g
Spindulinės pupuolės (210 g)
Nebūtina, bet kelias valandas galima
60 minučių
300 g
Skaldyti žirniai (210 g)
Nereikia
20-25
400 g
Neskaldyti žirniai (200 g)
Per naktį, 8-10 valandų
35-45 minutės
400 g

 

O dabar dalinamės skanaiusiais receptais su ankštinėmis daržovėmis!

Spindulinių pupuolių sriuba su pomidorais

Vos du ingredientai, prieskoniai ir tobula sriuba ant stalo! Tai yra nekaloringa ir lengva sriuba – gerai suvirusios pupuolės yra labai maistingos ir lengvai virškinamos. Receptą rasite čia.

Pupuolių sriuba su pomidorais

 

Aštri sriuba „Rasam” 

Ši aštri sriuba yra paplitusi Pietų Indijoje. Rasam – virusų priešas. Pasakojama, kad šventikas-brahmanas sukūrė šį receptą, kad išgydytu princą nuo ligos, kurios nepavyko išgydyti jokiais tuomet žinomais vaistais. Receptą rasite čia.

 

Bolivinės balandos ir avinžirnių salotos

Sočios salotos su avinžirniais, bolivine balanda ir feta. Puikiai dera su tahini pastos padažu. Receptą rasite čia.

Bolivinės balandos ir avinžirnių salotos

 

Suktinukai su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais

Skanūs ir sotūs suktinukai su avinžirnių užtepėle, saulėje džiovintais pomidorais, bazilikais ir kedrinėmis pinijomis. Puikiai tiks iškylai! Receptą rasite čia.

 

Trinta avinžirnių sriuba

Soti ir labai skani sriuba su avinžriniais. Puikiai tiks pietums. Receptą rasite čia.

Trinta sriuba su avinžirniais

 

Humusas su burokėliais 

Pradėkite savo patiekalus ruošti dar spalvingiau! Tegu Jūsų virtuvę užkariauja rožinė spalva. Jau svarstote kaip? Ogi labai papratai. Rožinio humuso paslaptis – burokėliai. Receptą rasite čia.

Humusas su burokėliais

 

Šiltos juodųjų lęšių salotos

Sočios ir labai skanios salotos. Gali būti kaip garnyras prie mėsos, žuvies arba kaip atskiras patiekalas. Receptą rasite čia.

 

Pyragas iš avinžirnių

Iš ankštinių galima pasigaminti ne tik troškinius, sriubas ar salotas, bet ir desertus! Šiam pyragui nereikia jokių miltų ir pieno produktų. Gaunasi minkštas ir labai gardus. Tikiuosi jums patiks šis pyragas! Receptą rasite čia.

Pyragas iš avinžirnių

 

Šokoladiniai avinžirnių rutuliukai

Avinžirniai desertuose… Skamba labai keistai. Bet jų skonis visiškai nesijaučia. Rutuliukai yra labai skanūs, primena triufelius. Be to šie rutuliukai yra maistingi ir sotūs. Receptą rasite čia.

 

Orkaitėje kepti falafeliai su špinatais

Falafeliai kepti orkaitėje. Labai skanūs ir daug sveikesni. Receptą rasite čia.

 

Orkaitėje kepti falafeliai