?>

Kuo naudingi obuoliai? + 5 receptai

Obuoliai – populiariausi rudens vaisiai. Obuoliai mūsų maisto racione yra valgomi įvairiai. Vieniems patinka švieži obuoliai, o kiti mieliau renkasi džiovintus, keptus, liofilizuotus ar net raugintus. Išties, obuoliai bet kokioje formoje yra naudingi mūsų organizmui. Šiuose vaisiuose itin gausu flavonoidų skaidulų , taip pat vitamino C (12 mg/100 g raudono obuolio), bei kitų mikroelemetų.

Obuoliuose netrūksta ir  polifenolių, kurių dauguma turi antioksidantinį poveikį. Antioksidantai apssaugo mūsų organizmą nuo neigiamo aplinkos poveikio, imuninei sistemai stiprinti, odos būklei gerinti. Antioksidantai padeda išvengti odos ląstelių oksidacijos ir taip padėti išlaikyti odai elastingumą. Vitaminai C ir E skatina kolageno gamybą ir išlaiko jį odoje.

Sklindžiai su obuoliais

Skanūs blynai su obuoliais.

Reikės:

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį dubenį persijojame miltus. Beriame druską, cukrų, krakmolą, cinamoną ir permaišome.
  2. Į kitą dubenį dedame grietinę, pilame vandenį ir beriame sodą. Lengvai paplakame šluotele iki burbuliukų.
  3. Į miltus pilame grietinės mišinį ir permaišome (gaunasi tiršta tešla).
  4. Stambia tarka sutarkuojame obuolius ir dedame juos į tešlą. Gerai permaišome.
  5. Į tešlą pilame 2 v.š. tirpinto sviesto ir dar kartą permaišome. Paliekame pastovėti 30 min.
  6. Kepame įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių.
  7. Tiekiame šiltus su medumi, uogienie ar grietine.

Obuolių pyragas be pridėtinio cukraus

Pyragas pranoks Jūsų lūkesčius, be pridėtinio cukraus, rafinuotų miltų, tikras rudeninis atradimas 🙂

Obuolių pyragas be pridėtinio cukraus

Reikės: 

Tešlai:

Įdarui:

Gaminimo eiga: 

  1. Linų sėmenis sumaišykite su 5 šaukštais vandens ir palikite 15 minučių pastovėti. Jeigu naudojate kiaušinius juos išplakite.
  2. Į gautą linų sėmenų masę arba išplaktus kiaušinius dėkite kokosų aliejų, datulių pastą, miltus ir mašydami pilkite pieną. Viską sumaišykite iki vientisos masės ir gerai išminkykite. Jeigu reikia dėkite daugiau miltų.
  3. Iškočiokite 2 tešlos blynus.
  4. Sumaišykite visus įdaro ingredientus. Obuolius supjaustykite gabaliukais, o datulių pastos galite dėti ir daugiau jeigu patinka saldžiau.
  5. Pasiruoškite kepimo skardą (naudojau apvalią 20cm skersmens). Dėkite vieną tešlos sluoksnį, tuomet įdarą, ant viršaus dėkite antrąją tešlos sluoksnį.
  6. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių.

Čija sėklų pudingas „Rudens pasaka“ 

Jei chia sėklas užmerksite ir obuolių-kriaušių pagardą paruošite iš vakaro, ryte mėgausitės nuostabiais ir maistingais pusryčiais.

Čija pudingas su obuoliais

Reikės: 

Gaminimo eiga:

  1. Čiją sėklas užpilame pienu ir gerai permaišome. Pagardiname sirupu, permaišome dar kartą ir palaukiame 15-20, kol išbrinks (galima laikyti šaldytuve per naktį).
  2. Obuolius ir kriaušę supjaustome mažais kubeliais.
  3. Beriame į įkaitintą keptuvę, užpilame 3 v.š. vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės ugnies 2 minutes. Nuimame dangtį, pagardiname prieskoniais, permaišome ir troškiname kol išgaruos vanduo.
  4. Kai čija sėklos išbrinks, o obuolių-kriaušių pagardas atvės, sluoksniuojame į gražias stiklines ir vaišinamės.

Morkų ir obuolių keksiukai su riešutais

Kvapnūs, drėgni, minkšti ir tokie skanūs, skanūs!

Morkų ir obuolių keksiukai su riešutais

Reikės: 

Gaminimo eiga: 

  1. Į dubenį pilame kefyrą, beriame cukrų, avižinius dribsnius, permaišome ir atidedame, kad dribsniai išbrinktu (5-10 min.).
  2. Miltus persijojame su cinamonu.
  3. Morką sutarkuojame stambia tarka, obuolį supjaustome kubeliais.
  4. Riešutus šiek tiek pakepiname sausoje keptuvėje ir sukapojame.
  5. Morką, obuolį ir riešutus dedame į dubenį su kefyru, įpilame 3 v.š. aliejaus ir permaišome.
  6. Beriame sodą, užpilame citrinos sultimis ir permaišome dar kartą.
  7. Beriame miltus ir užmaišome tirštą tešlą.
  8. Tešlą dedame į aliejumi/sviestu pateptas keksiukų formeles.
  9. Keksiukus kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 min. Atvėsiname ant grotelių.

Pyragėliai su obuoliais

Saldūs pyragėliai su obuoliais. Šiems pyragėliams puikiai tinka pilno grūdo miltai. Pagaminsite greitai ir lengvai!

Pyragėliai su obuoliais

Reikės: 

  • 270 g speltos miltų
  • 60 ml skysto nerafinuoto kokosų aliejaus
  • 70 ml šalto vandens
  • Žiupsnio druskos
  • 1 a.š. kepimo miltelių

Įdarui:

  • 7-8 vidutinio dydžio obuolių
  • 2 a.š. cinamono
  • 4 šaukštų klevų sirupo
  • 1 a.š.muskato
  • 1 a. š. imbiero miltelių
  • 1/2 a.š. aitriųjų paprikos miltelių

Gaminimo eiga: 

  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska. Užpilame šaltu vandeniu, išmaišome. Tuomet supilame aliejų ir dar kartą gerai permaišome. Iš tešlos suformuojame apvalų rutulį ir jį apsukame maistine plėvele bei dedame į šaldytuvą 30 minučių.
  2. Paruošiame įdarą. Obuolius supjaustome nedideliais kubeliais ir sumaišome su aliejumi, klevų sirupu, prieskoniais. Viską dedame į puodą ir paverdame apie 10 minučių kol obuoliai suminkštės.
  3. Atvėsusią tešlą išminkome ir iškočiame (čia prireiks dar šiek tiek miltų, reikia žiūrėti pagal tešlos konsistencija, kad neliptų prie rankų).
  4. Su stikline išspaudžiame apskritimus ir į juos dedame po šaukštelį įdaro. Sulenkiame ir užspaudžiame kraštus. Ir taip padarome su kiekvienu apskritimu.
  5. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir pyragėlius kepame apie 40 minučių kol gražiai apskrus.

Dar daugiau receptų su obuoliais rasite čia.