?>

Prieskonių derinimas su maisto produktais

Mus labai vilioja prieskonių kvapai ir skonis. Bet dažnai nusipirkę, nežinome prie ko jie labiausiai tinka. Todėl parengėme jums prieskonių derinimo rekomendacijas.

DARŽOVĖS

  • Žalieji žirneliai – imbieras, gvazdikėliai, aštrūs raudonieji pipirai, kvapieji pipirai, juodieji pipirai, kario prieskoniai, ožragė.
  • Kopūstai – asafetida, kalendra (sėklos), kario lapai, kalendra (žalumynai), ciberžolė, petražolės, kmynai, krapai, cinamonas, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai.
  • Žiediniai kopūstai – bazilikaa, muskato žiedai, peletrūnas, asafetida, kuminai, kmynai, kalendra.
  • Bulvės – asafetida, juodgrūdės, kalendra (sėklos), aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai, ožragė, bazilikas, mairūnai, petražolės, kmynai, kuminai, ciberžolė.
  • Morkos – asafetida, ciberžolė, kmynai, kuminas, imbieras, gvazdikėliai, garstyčių sėklos, juodgrūdės, kvapieji pipirai, aštrūs raudonieji pipirai.
  • Agurkai – kalendra (sėklos), imbieras, pankoliai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, juodoji druska (Kala Namak).
  • Pomidorai – asafetida, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai,  ciberžolė, gvazdikėliai, raudonėlis, muskato riešutas, ožragė.
  • Paprika – kvapieji pipirai, kalendra (sėklos), cinamonas, gvazdikėliai, karis, kardamonai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, kmynai, kuminas.
  • Burokėliai – kalendra (žalumynai), ciberžolė, kmynai, kuminas, garstyčių sėklos, bazilikas, cinamonas, asafetida, mairūnas, mangų milteliai, muskato riešutas.
  • Moliūgai – kalendra (sėklos), kardamonas, ožragė, aštrūs raudonieji pipirai, mėtos, garstyčių sėklos, juodgrūdės.
  • Baklažanai – juodgrūdės.
  • Cukinija – bazilikai, mairūnai, peletrūnas.

ANKŠTINIAI

  • Avinžirniai – gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, kalendra, cinamonas, kuminai, lauro lapai, muskato riešutas, mėtos, juodieji pipirai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragės lapai.
  • Lęšiai – kario prieskoniai, kalendra, kario lapai, juodieji pipirai, bazilikas, imbieras, muskato riešutas, muskato žiedai, rozmarinas, raudonėliai, čiobrelis.
  • Pupelės – bazilikai, gvazdikėliai, imbieras, juodgrūdės, kalendra, cinamonas, kuminas, mairūnas, muskato riešutas, muskato žiedai, kmynai, juodieji pipirai, ožragė, asafetida, imbieras, mairūnai, rozmarinas, raudonėliai, čiobrelis.
  • Spindulinės pupuolės – asafetida, ciberžolė, kmynai, gvazdikėliai, garstyčių sėklos, krapai, kalendros lapai, juodieji pipirai, imbieras, kuminas, ožragė, aštrūs raudonieji pipirai.
  • Žirniai – bazilikai, kvapieji pipirai, imbieras, juodgrūdės, kario prieskoniai, kalendra (sėklos), cinamonas, kuminai, ciberžolė, melisa, muskato riešutas, petražolės, rozmarinas, čiobrelis, krapų sėklos, juodieji pipirai, kmynai, čili, ožragė, peletrūnas, asafetida.

KRUOPOS

  • Grikiai – asafetida, gvazdikėliai, juodųjų garstyčių sėklos, kvapieji pipirai, kario prieskoniai, cinamonas, kuminai, ciberžolė, krapai,  kalendra (žalumynai), aštrūs raudonieji pipirai.
  • Manų kruopos – asafetida, imbieras, kario prieskoniai, kalendra (sėklos), ciberžolė, muskato riešutai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragė, šafranas.
  • Avižos – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, kario prieskoniai, ciberžolė, krapai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragė, kalendra (žalumynai).
  • Perlinės kruopos – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, imbieras, ciberžolė, ožragė, juodieji pipirai.
  • Kviečiai – bazilikai, imbieras, kardamonas, kario prieskoniai, muskato riešutas, aštrūs raudonieji pipirai.
  • Soros – imbieras, ciberžolė, gvazdikėliai, ožragė, juodieji pipirai, juodųjų garstyčių sėklos.
  • Ryžiai – asafetida, raugerškis, garstyčių sėklos, kmynai, cinamonas, gvazdikėliai, ciberžolė, kardamonas, kalendra (sėklos), juodgrūdės, kmynai, kario prieskoniai, aštrūs raudonieji pipirai, šafranas.
  • Miežiai – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, imbieras, ciberžolė, ožragė.

PIENO PRODŪKTAI

  • Jogurtas – kardamonas, kalendra (sėklos ir žalumynai), juodieji pipirai, kmynai.
  • Pienas – kardamonas, ciberžolė, cinamonas, muskato riešutas, malti imbierai, šafranas.
  • Grietinė – kalendra (sėklos).
  • Sūris – kalendra (sėklos ir žalumynai), ciberžolė, kmynai, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai.
  • Varškė – kardamonas, vanilė, cinamonas.

Nereikia bijoti prieskonių derinių, jei jums iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai visiškai nedera. Pvz. prie avinžirnių ir žiedinių kopūstų troškinio pukiai tinka cinamonas. O juk juo dažniausiai gardinami saldūs patiekalai. Burokėlių sriuboje nuostabiai dera juodosios garstyčių sėklos, šviežias imbieras ir kuminas.  O moliūgų sriuboje – šviežias imbieras ir kuminai. Puikus derinys čili ir cinamonas.

Bandykite! Nes tik taip atrasite savo mėgstamiausius prieskonius ir jų derinius.