Mus labai vilioja prieskonių kvapai ir skonis. Bet dažnai nusipirkę, nežinome prie ko jie labiausiai tinka. Todėl parengėme jums prieskonių derinimo rekomendacijas.
DARŽOVĖS
- Žalieji žirneliai – imbieras, gvazdikėliai, aštrūs raudonieji pipirai, kvapieji pipirai, juodieji pipirai, kario prieskoniai, ožragė.
- Kopūstai – asafetida, kalendra (sėklos), kario lapai, kalendra (žalumynai), ciberžolė, petražolės, kmynai, krapai, cinamonas, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai.
- Žiediniai kopūstai – bazilikaa, muskato žiedai, peletrūnas, asafetida, kuminai, kmynai, kalendra.
- Bulvės – asafetida, juodgrūdės, kalendra (sėklos), aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai, ožragė, bazilikas, mairūnai, petražolės, kmynai, kuminai, ciberžolė.
- Morkos – asafetida, ciberžolė, kmynai, kuminas, imbieras, gvazdikėliai, garstyčių sėklos, juodgrūdės, kvapieji pipirai, aštrūs raudonieji pipirai.
- Agurkai – kalendra (sėklos), imbieras, pankoliai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, juodoji druska (Kala Namak).
- Pomidorai – asafetida, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, ciberžolė, gvazdikėliai, raudonėlis, muskato riešutas, ožragė.
- Paprika – kvapieji pipirai, kalendra (sėklos), cinamonas, gvazdikėliai, karis, kardamonai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, kmynai, kuminas.
- Burokėliai – kalendra (žalumynai), ciberžolė, kmynai, kuminas, garstyčių sėklos, bazilikas, cinamonas, asafetida, mairūnas, mangų milteliai, muskato riešutas.
- Moliūgai – kalendra (sėklos), kardamonas, ožragė, aštrūs raudonieji pipirai, mėtos, garstyčių sėklos, juodgrūdės.
- Baklažanai – juodgrūdės.
- Cukinija – bazilikai, mairūnai, peletrūnas.
ANKŠTINIAI
- Avinžirniai – gvazdikėliai, imbieras, kardamonas, kalendra, cinamonas, kuminai, lauro lapai, muskato riešutas, mėtos, juodieji pipirai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragės lapai.
- Lęšiai – kario prieskoniai, kalendra, kario lapai, juodieji pipirai, bazilikas, imbieras, muskato riešutas, muskato žiedai, rozmarinas, raudonėliai, čiobrelis.
- Pupelės – bazilikai, gvazdikėliai, imbieras, juodgrūdės, kalendra, cinamonas, kuminas, mairūnas, muskato riešutas, muskato žiedai, kmynai, juodieji pipirai, ožragė, asafetida, imbieras, mairūnai, rozmarinas, raudonėliai, čiobrelis.
- Spindulinės pupuolės – asafetida, ciberžolė, kmynai, gvazdikėliai, garstyčių sėklos, krapai, kalendros lapai, juodieji pipirai, imbieras, kuminas, ožragė, aštrūs raudonieji pipirai.
- Žirniai – bazilikai, kvapieji pipirai, imbieras, juodgrūdės, kario prieskoniai, kalendra (sėklos), cinamonas, kuminai, ciberžolė, melisa, muskato riešutas, petražolės, rozmarinas, čiobrelis, krapų sėklos, juodieji pipirai, kmynai, čili, ožragė, peletrūnas, asafetida.
KRUOPOS
- Grikiai – asafetida, gvazdikėliai, juodųjų garstyčių sėklos, kvapieji pipirai, kario prieskoniai, cinamonas, kuminai, ciberžolė, krapai, kalendra (žalumynai), aštrūs raudonieji pipirai.
- Manų kruopos – asafetida, imbieras, kario prieskoniai, kalendra (sėklos), ciberžolė, muskato riešutai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragė, šafranas.
- Avižos – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, kario prieskoniai, ciberžolė, krapai, aštrūs raudonieji pipirai, ožragė, kalendra (žalumynai).
- Perlinės kruopos – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, imbieras, ciberžolė, ožragė, juodieji pipirai.
- Kviečiai – bazilikai, imbieras, kardamonas, kario prieskoniai, muskato riešutas, aštrūs raudonieji pipirai.
- Soros – imbieras, ciberžolė, gvazdikėliai, ožragė, juodieji pipirai, juodųjų garstyčių sėklos.
- Ryžiai – asafetida, raugerškis, garstyčių sėklos, kmynai, cinamonas, gvazdikėliai, ciberžolė, kardamonas, kalendra (sėklos), juodgrūdės, kmynai, kario prieskoniai, aštrūs raudonieji pipirai, šafranas.
- Miežiai – asafetida, gvazdikėliai, kvapieji pipirai, imbieras, ciberžolė, ožragė.
PIENO PRODŪKTAI
- Jogurtas – kardamonas, kalendra (sėklos ir žalumynai), juodieji pipirai, kmynai.
- Pienas – kardamonas, ciberžolė, cinamonas, muskato riešutas, malti imbierai, šafranas.
- Grietinė – kalendra (sėklos).
- Sūris – kalendra (sėklos ir žalumynai), ciberžolė, kmynai, aštrūs raudonieji pipirai, juodieji pipirai.
- Varškė – kardamonas, vanilė, cinamonas.
Nereikia bijoti prieskonių derinių, jei jums iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai visiškai nedera. Pvz. prie avinžirnių ir žiedinių kopūstų troškinio pukiai tinka cinamonas. O juk juo dažniausiai gardinami saldūs patiekalai. Burokėlių sriuboje nuostabiai dera juodosios garstyčių sėklos, šviežias imbieras ir kuminas. O moliūgų sriuboje – šviežias imbieras ir kuminai. Puikus derinys čili ir cinamonas.
Bandykite! Nes tik taip atrasite savo mėgstamiausius prieskonius ir jų derinius.